16 Ocak 2010 Cumartesi

İş Kaynaklı Hastalıklar

Geçenlerde okuduğum bir yazıda geleceğin dünyasında insanların daha az hasta olacağını çünkü çalışma şartlarının değişeceğini(olumlu yönde) söylüyordu.  Şöyle bir etrafıma baktğımda haklı olabileceklerini düşündüm.  Alerjiler, migren, ürtiker, reflü gibi hastalıklar kendimde dahil, çevremde en sık rastladıklarım.  Konuştuğumuzda doktorların sebep olarak sadece stresi gösterdikleri ortaya çıkan ilginç bir sonuç. Tabii bu herkes için geçerli olmayabilir ama çevresel faktörler özellikle psikoljik yapımızdaki bozulmalar vücudumuzda farklı tepkilere neden olabiliyor.  Bu sebeple de iyi yönde değişecek olan bir iş yaşamı bu tip hastalıkların da görülmesini azaltabileceğini düşünebiliriz.

Çok uzak zamanları beklemeden, ütopyalara kapılmadan bugünden neler yapabiliriz?  Aşağıda ilk aklıma gelenleri sıralayacağım;
  1. Her şeyi çok fazla önemsemeyebiliriz.
  2. İşi sadece işte bırakabilmeyi öğrenebilirsek ne kadar harika olur.
  3. Dünyayı kurtaran adam gerçek mi?  Tek bir adam bunu başarabilir mi?  O adam olmaya çabalamak mantıklı geliyor mu size?
  4. Gerçekten o kadar vazgeçilmez misiniz?  Bir gün işe gitmediğinizde, gidemediğinizde hiç bir iş yürümüyor mu?  Yoksa siz pek çok bilgi ve sorumluluğu kimseye sormadan kendiniz de mi toplamışsınız?
  5. O kadar çok para kazanmaya ihtiyacınız var mı?  Kazandıklarınız sizi mutlu ediyor mu?  Yoksa daha azıyla da yaşayabilir ve daha çok mutlu olabilir misiniz?
  6. Egolarınızı törpülemenin hiç mi yolu yok?
  7. Ekip çalışması denilen şey çok faydalı olabilir.  İnanın en huysuz adam bile isterse bir ekibin parçası olabilir.  Paylaşılan işler kolaylaşır.
  8. Bizi var eden sadece işimiz değil.  O sadece yaşamımızı sürdürmek için kullandığımız bir araç.  Onun ya da oradaki herhangi birinin bizim efendimiz olmasına izin vermemeli.
  9. Sevdiğiniz için mi şu an ki işinizi yapıyorsunuz?  Yoksa mecbur olduğunuzu hissettiğiniz için mi? Gerçekte ne istiyorsunuz?  Bunu gerçekleştirmek için sizi tutan ne?
Siz ne dersiniz?  Daha neler ekleyebiliriz?  Beklemeye gerek var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..