13 Ocak 2010 Çarşamba

Ticari Mitoloji




Ticari mitoloji

Aslında böyle bir kavram yok. Yada en azından google dedeye sorunca birşey bulamıyor. Ana fikrimiz ticari marka olarak kullanılan mitolojik öğeler. Çıkış noktamız bir derginin ekindeki mitoloji sözlüğü ve ardından kafaya takılan sorular, yapılan araştırma ve elde edilen bulgular.



Orneğin en güncel programlama dillerinden biri olan Python adını tanrı Apollon’un Parnassos eteğindeki bir su başında bulup öldürdüğü yılandan alıyor. Nasıl bir alaka kurmuşlar bilemiyorum, bu örnek pek olmadı sanırım.

Juventus takımının adı gençlik tanrıçasından geliyor. Romalıların gençlik çağına giren delikanlılara verdiği isim Juventus. Gençlik, spor filan bu isim oldukça güzel olmuş bana kalırsa.

Pegasos çoğumuzun bildiği üzere pek çok efsanede rol oynayan kanatlı atın adı. Kanatlı attan esinlenerek bir havayolu şirketine isim olarak verilmesi de çok şaşırtıcı değil.

BP’nin logosu olarak kullandığı, adına ödül verdiği Helios ise yine Yunan mitolojisinde güneş tanrısının adı. Güneş, enerji, petrol, bu da gayet yerinde bir kullanım.

Ve Nike. Küçüklüğümde, hele ilk İngilizce öğrendiğim dönemde ne anlama geldiğini merak ettiğim bu kelime meğer çok manidarmış. Mitolojide “zaferin” kişiselleştirilmiş halini simgeleyen tanrıça olarak geçiyor.

Listeyi uzatmak tabii ki mümkün ama toparlayalım. Kıssadan hisse: Markaların ticari başarılarında bu isimlerin ne derece etkisi olmuştur bilinmez ama yaratılmak istenen algıyı somutlaştırdıkları bir gerçek.

1 yorum:

  1. Python hakkinda dilin yaraticisi Guido Van Rossum 1996'da soyle demis:

    Over six years ago, in December 1989, I was looking for a "hobby" programming project that would keep me occupied during the week around
    Christmas. My office ... would be closed, but I had a home computer, and not much else on my hands. I decided to write an interpreter for
    the new scripting language I had been thinking about lately: a descendant of ABC that would appeal to Unix/C hackers. I chose Python
    as a working title for the project, being in a slightly irreverent mood (and a big fan of Monty Python's Flying Circus).

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..