10 Aralık 2009 Perşembe

90 + 5'te kalecinin gol atması...


09 Aralık 2009 gecesinde, şampiyonlar ligi tarihine geçecek bir maç oynandı Belçika'da. Gruplarda 6. ve son maçlara gelindiğinde, Belçika ekibi Standard Liege'nin Avrupa kupalarındaki macerasını devam ettirmek için kendi evinde Hollanda temsilcisi AZ Alkmaar'dan en az 1 puan alması gerekiyordu. AZ Alkmaar'ın ise 3. olup UEFA'ya gitmek için mutlaka deplasmanda rakibini yenmesi lazımdı.

42. dakikada Hollanda takımı J.Lens ile deplasmanda 1-0 öne geçti. Bu skor AZ Alkmaar'ın 3. olup Avrupa macerasını UEFA kupasında devam ettirmesi için yeterliydi. Standard Liege'ye ise yemeden atacağı en az 1 gol lazımdı. Dakikalar ilerledikçe ilerledi, maçın sonlarına gelindiğinde 4. hakem 5 dakikalık bir uzatma gösterdi. Bu uzatmaların 5. ve son dakikasında futbol sahalarında ender görülen bir olay yaşandı.


Kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan Standard Liege'nin rakip sahada kazandığı faul atışı için, takımın Türk kalecisi Sinan Bolat da ileriye çıktı. 1-0 ya da 2-0 yenilmek Standard Liege için hiçbirşey farkettirmeyecekti. Oysa bulacakları bir gol ile UEFA kupasından yollarına devam edeceklerdi. Muhtemelen maçın son pozisyonu olacak olan serbest atış kaullanıldı, havada süzülen top bir sürü oyuncunun bakışları arasında Sinan'ın kafasıyla buluştu, düzgün bir kafa vuruşuyla da filelere gitti. İşte bu gol de şampiyonlar ligi tarihinde bir ilk oldu. İlk defa bir kaleci şampiyonlar liginde gol attı. Sinan'ın uzatmanın son dakikasında attığı gol ile de Standard Liege Avrupa mücadelesine UEFA kupasından devam etme hakkı kazandı.

Golden sonra Sinan'ın ve takım arkadaşlarının sevinci hakikaten görülmeye değerdi. Daha önce Bursaspor ve Kayserispor'dan tanıdığımız kaleci Ivankov'un penaltı gollerine, Paraguay'lı file bekçisi Chilavert'in hem penaltı hem frikik gollerine alışkındık ama, böylesine kritik önem taşıyan bir golün, maçın uzatmasının da son dakikada üstelik de bir Türk kaleci tarafından Şampiyonlar Liginde atılması başlı başına bir olay.

11 kişilik futbol takımının en yalnız oyuncusu olan kaleci için hayatında unutamayacağı bir anı. Birbirinden zorlu bir sürü gol pozisyonunu bertaraf etmenize rağmen, sadece bir pozisyonda hata yapıp gol yerseniz, tüm suç o kalecinin üstüne yıkılır. Halbuki bariz golü değerlendiremeyen forvet ile, hatalı gol yiyen kalecinin takıma katkılarının farkı nedir ki ? Forvet oyuncusu golü atsa katkısı 1 gol, kaleci hatalı gol yese yine 1 gol. Beceriksiz forvet tonla gol kaçırır, ama kaleci bir hatalı gol yedi mi, maçın sonucundan sorumlu tutulacak kişi bellidir.

İşte bu nankör pozisyonda oynayan bir kaleci için hayatının belki de en anlamlı dakikaları o maçta uzatma anlarında yaşandı. Hiç kimsenin ihtimal bile vermeyeceği bir olay gerçekleşti. Maçlarda son dakikalarda, kaybedecek birşeyi olmayan takımın kalecileri tarafından sık sık gerçekleşen bir olaydır aslında son dakikalarda kalecinin de ileriye çıkması, ama ileriye çıkıp de gol atması, işte o olay dün gece şampiyonlar ligi tarihinde ilk defa oldu. Tebrikler Sinan Bolat.

Gollerinin devamı gelsin demeyeceğim, zira bir kalecinin ilk görevi daima kalesini gollere kapamaktır. İsmini başarılı performansınla daha da çok duyurman dileğiyle.

Golün linkini isteyenlere :
http://video.haber7.com/play.video.php?id=4832

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..