18 Aralık 2009 Cuma

Kurufasulye Fasuli'de yenir...


Uzun zamandır yemek yazıları yazmıyordum. İlk yazılarımızda arka arkaya bir kaç güzel restoran tavsiye edince adımız gurmeye çıktı, dolayısıyla yemek yazılarımıza biraz ara vermiştik ama bu kadarlık ara yeter, soğuk kış günlerinin geldiği şu sıralarda güzel bir kurufasulye - pilav keyfi yapmak için şimdi doğruca "Fasuli'ye" gidiyoruz.

Mekânın adı olan Fasuli kelimesi, Karadenizliler'in konuşmalarında kelimelerin sonlarına -i harfini koymasından esinlenerek, fasulye kelimesinden türetilmiş. Fasuli'de Karadeniz yemeklerinden mıhlama, karalahana dolması, çoban kavurma, laz böreği tatlısı gibi örneklerin yanında, ızgara tavuk - et çeşitleri ve taze fasulye, enginar, kereviz, yaprak sarma gibi zeytinyağlılar da menüde mevcut durumda.

Ama Fasuli'ye gitmişken, yemeniz için tavsiyemiz tabiki de kurufasulye - pilav. İstanbul'daki en güzel kurufasulyenin nerede olduğu konusunda çoğu kişinin hemfikir olduğu bir yere gitmişken başka birşey yemek olmaz. Peki herkesin fikir birliğine vardığı bu lezzetin sırrı nerede, bu tat nereden geliyor ?

Öncelikle Fasuli'deki kurufasulye herkesin bildiği fasulye değilmiş. Buradaki fasulyeler Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen ve özenle seçilen şeker fasulyeleri. Öncelikli fark buradan kaynaklanıyor. 2. fark, hayatını milli yemeğimiz olan kurufasulye'yi dünyaya tanıtmayı kendine amaç edinen Akif Usta'nın özel sosunda gizli. Yemeklerdeki lezzeti genelde insanlar tereyağının bol kullanılmasına bağlar. Buradaki kurufasulyede de tereyağ kullanılıyor ama kesinlikle zannedildiği kadar çok değil. Yemeği yediğinizde gelen tat Fasuli'deki Akif Usta'nın özel sosudur. Tabi kurufasulyenin pişirilirken özel bakır tencereler içerisinde fırına verilmesinin de bu lezzette payı var.

Fasuli'nin yeri, hepimizin kolaylıkla bulabileceği Tophane'de. Meşhur nargilecilerin sonunda, araçların park ettiği otoparkın karşısında 2 katlı bir mekân. Burası merkez şubesi, Fasuli zaman içerisinde artan şöhretinin ardından Çapa, Cerrahpaşa, Sirkeci ve İkitelli'de 4 şube daha açmış.
Mekânın daimi müşterileri arasında spor, sanat, siyaset, gazete - televizyon camiasından birbirinden ünlü isimler var. Başbakan'dan, ana muhalefet liderine, Fatih Terim'den, Mustafa Denizli'ye, Cem Yılmaz'dan, Mehmet Ali Erbil'e, Uğur Dündar'dan, Zekeriya Beyaz'a 100 lerce ünlünün resimleri duvarları süslüyor.

İçeriye girdiğinizde temiz bir esnaf lokantası havası veren Fasuli, uzun zamandır bu tarzını bozmadı. Kurufasulye - pilavı da zaten lüks dekore edilmiş bir restoran da yemek olmaz. Peki bu kadar ünlünün resimlerinin duvarları süslediği Fasuli'de fiyatlar nasıl ?
Çorba 3 ytl, etli kurufasulye 7 ytl, pilav 4.5 ytl, salatalar 4 ytl, tatlılar 5 ytl. Bir de önemli not içecek olarak suyunuzu ücretsiz olarak boşaldıkça bardaklarınıza dolduruyorlar. Ufak olsa da benim için önemli bir ayrıntı. Ayrıca yine yemeklerin yanında ücretsiz ikramları olan turşu tabağı da, kurufasulye - pilavın yanında çok iyi gidiyor. Fasuli'den ortalama 15-20 ytl'ye karnınızı keyifle ve lezzetle doyurarak kalkabilirsiniz.

Tam bir protein ve lif deposu olan kurufasulye, Potasyum, Demir ve diğer B vitaminleri açısından da oldukça zengin bir gıda. Kemik yapısını güçlendirip, sinirleri kuvvetlendiriyor. Kandaki kolestrol seviyesini düşürerek, çeşitli kalp hasıtlığı, diyabet ve felç riskini azaltıyor. Beden ve zihin yorgunluğunu giderip, pankreasın gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. Daha birçok faydası olan kurufasulyenin, bir de olumsuz yanı var, o da çok gaz yapması ve bağırsaklarınızı biraz hızlı çalıştırması, e ne diyelim, eve kadar biraz tutacaksınız :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..