17 Aralık 2009 Perşembe

Medovnik-Ballı Kek

Sanırım Prag'ta özleyeceğim tek yiyecek bu olacak dediğim,her gün yemek için sayıkladığım,her gördüğümde vitrine sarıldığım,ve neden bukadar çok sevdiğimi bilmediğim,diğer keklerden ne farkı var diye kendi kendime sorduğum kek-pasta, Medovnik.
İlk Prag'a geldiğim zaman Çek bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine tanıştım bu harika kekle.Tam olarak ne olduğunu bilmeyerek yedim,yakın bir zamana kadar da içinde neler olduğu hakkında bir fikrim yoktu,ama severek yiyordum=) Tarifini öğrenmek amacıyla internette araştırdığımda içeriğinin bizim keklerimizden çokta farklı olmadığını ancak yapımının ve içindeki bir iki maddenin farklı olduğunu öğrendim. Orijinal medovnik keki Çek cumhuriyetinde 1997 yılında üretilmeye başlamış.'Med' Çekçe de bal anlamına gelmektedir.Medovnik ilk olarak Marianna Chibovskij adlı bir Rus kadının elinden çıkmış.Çek cumhuriyetine gelen bu Rus kadın bir arkadaşının doğum günü için bu kekten yapmış.Ve arkadaşı çok beğenerek kendi restoranında satmaya başlamış.Fakat başlarda insanlar rağbet göstermemiş görüntüsünden ötürü.Çünkü üzerinde herhangi bir süsü veya çikolatası olmadığı için insanlar almak istemiyorlamış.Bu sebeple,ilk başlarda bedavaya insanlara tattırmaya başlamışlar ve ancak 3 yıl sonrasında hakettiği ilgiyi görmeye başlamış.Ve böylece Çek cumhuriyetinde oldukça sevilerek yenen bir kek haline gelmiş.
Ayrıca kekin sadece tatlı olmaktan ziyade,sağlığa çok faydalı olduğu ve hastalıklardan da koruduğu söyleniyor.Ayrıca,keki en fazla 6 derece ısıda sakladığımız zaman 20 gün,dondurucuda sakladığımız zaman ise 1 sene tazeliğini koruyabiliyormuş. Uzun ömürlü olması gerçekten güzel,tadı çok hafif olduğu için hergün yense dahi bıkılmayacaktır.Çok tatlı olmayan ve keklere düşkün olanlara kesinlikle öneririm.Tarifine internetten ulaşmak mümkün,ama asıl Prag'a yolunuz düştüğünde burada yemenizi tavsiye ederim.Herşey gibi o da yerinde güzeldir eminimki.Keki burada bir çok restorantta veya cafelerde bulmak mümkün,ancak heryerde orijinali gibi olmuyor.Bu yüzden ilk denediğiniz yer çok önemli,taze ve orijinal medovnik olmalı ki o mükemmel lezzetini alabilesiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..