29 Aralık 2009 Salı

Bekliyorduk zaten Moby


Elektronik müziğin dahi çocuğu Moby yeni albümü “Wait for Me” ile yine farkını ortaya koydu. Sanatçının müzikal geçmişini önceki albümlerinden hatırda kalan parçalarla, özellikle sinema ve reklam endüstrisinde kullanılanlardan yola çıkarak anlatmaya çalışalım.


Moby Dick’in yazarı Herman Melville herhalde kitabının adını koyarken torununun bir gün ünlü bir müzisyen olacağını ve Moby adıyla şöhret kazanacağını tahmin etmemiştir.

Çok küçük yaşlarda müzik yapmaya başlayan Moby, 1999 yılında çıkardığı “Play” ile elektronik müzik alemine sıkı bir giriş yaptı. Bu albümdeki “Find My Baby” adlı parça aynı zamanda ilk nesil Nissan Almera’nın da reklam müziğiydi. Hemen hemen bütün parçaları listelerde üst sıralara tırmanan bu albümdeki diğer bir parça olan “Bodyrock” da Fifa bilgisayar oyununun müziği olarak oyunseverleri karşıladı.


2002 yılında çıkardığı “18” albümüyle Moby’ye olan ilgi devam etti. Nokia N90’ı tanıtan “In My Heart” ve ayda giden “uçak el frenli” Renault Megane reklam filmi müziği “In This World” TV izleyicisi tarafından beğeniyle dinlendi. Aynı albümdeki “Extreme Ways” daha sonra seri haline gelecek olan “Born Identity” filminin müziği olarak sinema tarihinde yerini aldı.

1997 yapımı “Tomorrow Never Dies” James Bond tema müziği ve 2000 yılında gösterime giren “Gone in 60 Seconds” filminin soundtrack’inde yer alan “Flower” adlı parçalarını da sayarsak Moby’nin reklam, film ve hatta bilgisayar oyunu endüstrilerindeki popülerliğinin “Wait for me” ile süreceğini düşünmek yanlış olmaz. Bakalım yeni albümdeki parçaları hangi reklam yada filmde karşımıza çıkacak? Benim favorilerim “One Time We Lived”, “Pale Horses” ve tabii ki “Shot in the Back of the Head”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..