21 Aralık 2009 Pazartesi

ANESTEZİK FARKINDALIK

Haftasonu, hasta yatağımda yatarken vakit geçsin diye izlediğim filmlerden biriydi Awake. Filmde başarılı, yakışıklı, zengin ama ana kuzusu kahramanımız Clay’in (Hayden Christensen) açık kalp ameliyatı konu edinilmiş. Ancak durum normal ameliyatlardan biraz daha farklı. Çünkü Clay “anestezik farkındalık” adı verilen durumdan muzdarip... Anestezinin etkisiyle, vücudu hiçbir şeye tepki gösteremeyen kahramanımızın bilinci açık ve operasyonu tüm acısıyla hissedebiliyor. Biz seyircilere de Clay’in çektiği acıları izlemek düşüyor. Filmi beğenenler olduğu kadar, vasat bir film olduğunu düşünenler de var. Ancak herkes bir noktada hemfikir, film ilginç bir konuya parmak basıyor.


Bu yazıda amacım oyunculukları veya yönetmeni eleştirmek, şu güzel olmuş bu hiç olmamış gibi film eleştirmenliği yapmak değil, haddim de değil zaten. Ben filmin çıkış noktası olan anestezik farkındalıktan bahsetmek istiyorum. Filmi izledikten sonra fobilerime yeni bir fobi daha eklenmiş oldu. Doktora gitmekten bile hoşlanmayan bir insan olarak, bu durumu oldukça rahatsız edici buldum ve internette biraz araştırma yaptım. Evet, her yıl çeşitli operasyonlar nedeniyle anestezi uygulanan 21 milyon kişiden, 30 bini bu durumu yaşıyormuş. Ancak iyi bir haberim var, filmde anlatıldığı gibi öyle göğüs kafenizin açıldığını, kaburga kemiklerinizin kırıldığını, kalbinizin yerinden söküldüğünü filan hissetmeniz mümkün değilmiş. Anestezik farkındalık yaşayan hastalar, operasyon sırasında çevresinde konuşulan herşeyi duyabiliyor, ancak hiçbir acı hissetmiyorlarmış. Ameliyattan sonra kendine gelen hastaların, doktorların özel hayatlarına dair ilginç detayları biliyor olmaları veya uyanırlarken ameliyathanede çalan şarkıları mırıldanarak uyanmaları da anestezik farkındalığın etkileriymiş.


Bu bilgileri okuduktan sonra içime biraz su serpildi, ama yine de hepimize ameliyatsız, anestezisiz, sağlıklı günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..