18 Kasım 2009 Çarşamba

ANANIN YERİ !!!



Küfür değil, Salı akşamı arkadaşım arayıp, "ne haber, nerdesin" diye sorduğunda verdiğim cevaptı "Ananın yeri". İlk başta hakaret gibi gelse de, "Ananın yeri" Kayseri'nin lezzet duraklarından bir tanesi. Aslında yazacak çok şey olmasına rağmen kaçıncı defadır yeme - içme üzerinden gidiyoruz. Ama müşteri ziyaretleri için Anadolu'nun çeşitli illerine gitmişken, yemeklerin de tadı henüz damağımızdayken, etkisini kaybettirmeden yazmak en iyisi kanımca. Geçen haftaki durağımız Bursa'da İskender Kebap'tı, şimdi ise Kayseri.

Kayseri'ye gidince "kesin mantı yemiştir" deseniz de, sizi bir ters köşe yapıp, "yağlama" yediğimi belirteyim öncelikle. Mantı gibi hamur işi bir yiyeceğin, ükenin bir yöresi ile ilişkilendirilmesi bana çok mantıklı gelmiyor açıkçası. Misal Bursa'daki İskender Kebabın güzel olma nedeni, eti kesilen hayvanların, o bölgede özel yetiştirilip - civar yeşilliklerde beslenmesinden kaynaklanıyor. Ama mantıda böyle bir durum yok. Bildiğin hamur işi zira. Dolayısıyla mantıyı İstanbul'da bir sürü yerde "Kayseri mantısı" olarak yiyebilme imkanımız var.



Bu mantıktan çıkarak, "madem Kayseri'ye gittik İstanbul'da yiyemeyeceğimiz bir şey yiyelim" dedik, ve daha önceden giden arkadaşların ısrarla tavsiyeleri üzerine Ananın yerinde "Yağlama" yedik. Yapılışı aslında gayet basit ve kolay bir yemek. Adından da anlaşılacağı üzere biraz yağlı tabi. İlk başta "bildiğin lahmacun" dense de, tadınca farkı anlıyorsun.

Lavaş ekmeğinin üzerine iç malzemesinin dökülmesiyle harika bir tad oluşuyor. Lavaş malzemesinin kıvamı da çok önemli burda. Lahmacunun hamuru genelde daha kıtır ve sert oluyor. İç malzemenin yapılışında ise kıymayı tencereye koyup suyunu çekene kadar kavuruyorlar. Sonrasında sırasıyla sıvı yağ - soğan ikilisi, arkasından da yeşil biber - salça - domates ve malzemenin üstünü kaplayacak kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyorlar. On dakika sonra iç malzeme hazır hale geliyor, lavaşı tepsiye koyup iç malzemesini döküyorlar, onun üstüne bir kat daha lavaş ve iç malzeme, üstüne 1 kat daha diye diye gidiyor. Daha sonrasında 4 e bölüp, pizza dilimleri şeklinde yanında sarımsaklı yoğurt ile servis ediyorlar. Sarımsaklı yoğurda bandırıp bandırıp yiyorsunuz yağlamanızı.


Tad kadar sunum da önemli, göze de hitap edebilmeli yemek. Bu açıdan da yağlama benden olumlu not aldı diyebilirim. Yalnız yerken bir tavsiye, eğer eliniz ile yiyorsanız, yediğiniz yemeği her tarafı yağ olduğundan dolayı , bol peçete ve kolonyalı mendil kullanmakta fayda var.

Ananın yerinde, yöresel Kayseri yemekleri, çeşitli et - tavuk ocakbaşı yemekleri, pide gibi alternatifler bulabilmek mümkün. Ayrıca söğüş pastırması da oldukça güzel. Yolunuz düşerse Kayseri'ye, Ananın yerini es geçmeyin derim. Tadı damağınızda kalacak lezzetleri yakalamanz mümkün. Ayrıca uçak ile gidiyorsanız ya da dönüyorsanız, Havaalanına 1 dk mesafede Şahin Sucuk ve pastırmalarının yetkili bayisi olan hem kahvaltı edebileceğiniz, hem de güzel yemek yiyebileceğiniz bir mekan mevcut. Dönmeden önce size Kayseri'ye gittiğiniz için sipariş verilen pastırmaları buradan almak mümkün. Kilosu 53 TL. Özellikle kokmaması için, vakumlanmış poşete koyuyorlar. Böylece yolculukta rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..