16 Kasım 2009 Pazartesi

ÇİM ADAM!

Cumartesi akşamı sınav stresinin peak yapması sebebiyle çalışmaya biraz ara verip, sonrasında çekeceğim vicdan azabını da göze alarak kısa süreli de olsa dışarı çıkmaya karar verdim. Cadde'de yürüyüş yapmanın sıkılmış ve bunalmış bünyeye ve fazla bilgi yüklemesinden artık hararet yapmış, mola hasretiyle yanıp tutuşan beyne iyi geleceğine karar vererek kendimi dışarı attım . Tam asansörden inmiştim ki apartman kapısında "garip görünüşlü" bir adamla karşılaştım. Adamın suratı bir yerden tanıdık gelmekte ama ben kesinlikle kim olduğunu loş ışıkta çözememekteydim. "İyi akşamlar" demesiyle ses tonundan sonunda adamı gerçekten tanıdığıma inandım, ancak bu defa da sesle dış görünüşü bir türlü bağdaşlaştıramadım. Suçu dahiliye çalışmaktan kan çanağına dönmüş gözlerime buldum ve pek de emin olmasam da ben de üst kat komşumuzu anımsatan şahsa sonunda selam verebildim. Hal hatır sorma esnasında gözlerim gür ve sık, nerdeyse kaşlarının hemen üstünden başlayan saçlarına takıldı. Evet, evet kesinlikle saçlar! Adamcağızı tanıyamama sebebim daha evvel seyrelmiş olan saçlarının, saç ekimi sonrasında, neredeyse lepiska diye nitelendirebileceğim halde olmasıydı. Şaşkınlıktan hem gözlerimi saçlardan alamadım, hem de yüz ifadesini bile farklılaştırmış, surat şeklini basıklaştırmış İbrahim Erkal tarzı kafayı bu kadar uzun uzadıya incelememin ayıp olduğunu düşünüp alelacele kendimi dışarı attım. Bu karşılaşmadan sonra saç ekimi konusunda sizleri bilgilendirmenin hiç de fena bir fikir olmadığını sanıyorum.

Pek çok erkeğin yaşadığı en büyük estetik sıkıntının saç dökülmesi olduğu bir gerçek. Bu sorun erken yaşlarda da meydana gelebilir, ancak evresine göre saç ekimi yöntemleri başarıyla uygulanmakta ve kelliğe umut ışığı olmaktadır. Yasalar, saç ekimi yetkisini sadece Plastik - Estetik Cerrahi ve Dermatoloji uzmanları tarafından yapılmasına izin verir. Deneyimi ve eğitimi olmayan tarafından saç ekimi yapılması, üst kat komşumuzun yaşadığı gibi estetik anlamda istenmeyen sonuçlara neden olur ve hastaya mutluluk değil, sorun getirir. Yanlış ekimler sonucu çim adam görüntüsü ortaya çıkabilir.

Nedeni yaş, hormonlar ve ailesel kalıtım olarak bilinen erkek tipi saç dökülmesi görülen erkekler, yanık sonrası saç veya kaşında çıplak alan oluşanlar, bazı hastalıklara bağlı kısmen saçsız alanı olanlar, ve kadın tipi saç dökülmesi görülenler saç ekimine adaydır. Dermatoloji ve Plastik - Estetik Cerrahi Klinikleri kişiyi birlikte görerek değerlendirmeli ve ortak bir görüşe uygun karar vermelidir. Bu konsultasyonlar esnasında, saç özellikleri, dökülme tipi, saça ait nitelik ve nicelik özellikleri de dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir inceleme gereklidir. 18-60 yaş arası en sık uygulama yapılan yaş aralığı olup, işlem için yaştan ziyade dökülmenin şekli belirleyicidir.

Saç ekimi işlemi, bir verici alandan saçın alımı ile başlar. Bu genellikle ense üstü bölgesidir. Bu bölgede bir gece boyunca bir bandaj olur. Saç ekilen bölgeler ve genellikle en önde yer alan alanlarda ise küçük küçük delikler vardır. Bu küçük delikler dikilen yerlerdeki sızıntılara bağlıdır. İşlemden bir gün sonra saçlar yıkanır ve sızıntılar çoğunlukla ortadan kalkar. Bandaj tamamen çıkartılır. Birkaç gün sürebilecek ve herkeste görülmeyen şişlik, ilaçlar ve önlemlerle en aza iner. Saç ekimi süresi, yapılacak ekimin alanına göre ortalama 4-6 saat sürer. İşlemden sonra hasta hasta birkaç saat dinlenip evine gidebilir. İlk bir hafta içinde saç ekilen bölgede kabuklu bir görünüm olur. Ancak saç düzenli yıkanırsa bu durum asgariye iner. Tüm bu durumlar minimal seyirli oldukları için kişiyi rahatsız etmez. Dolayısıyla kişi 2-7 gün içinde işine dönebilir.

Her cerrahi işlem gibi saç ekiminin de riski vardır. Burada işlemin uygun koşullarda yapılması, riskin en aza inmesini sağlar. Komplikasyonlara karşı işlemin ameliyathane koşullarında yapılması tercih edilmelidir. Önemli olan oluşabilecek komplikasyonların pratikte görülmemesi ve görülünce de derhal çözüm getirilmesidir. Saç ekimi sırasında yapılan lokal anestezik ilaçlar profesyonelce seçilmeli ve acil müdahale gerektiren alerjik durumlara karşı tedbir alınmalıdır. Saç ekiminden birkaç ay sonra, ekilen yerlerde sivilce oluşumu görülebilir. Fakat bunlar zamanla saçlar çıktıkça azalır ve sonra da tamamen yok olurlar.

Başarılı geçen uygulamadan sonra görülen saçların çoğu bir ay içinde dökülecektir. Saç, ekim öncesi görünümüne dönecektir. Yeni saçlar 3 ay sonra çıkmaya başlar. Kişide değişim en çok 5. ve 6. aylarda görülür. Daha sonra her ay %10luk bir artış olur ve ekilen saçların %90 ı ekim sonrası 9. ve 12. ayda ortaya çıkar.

Saç dökülmesi tedavisinde ekspansiyon ve Follicular Unit Extraction (FUE) teknikleri uygulanabilir. Bu konudaki en yeni teknik olan FUE saçların verici bölgeden bu işlem için özel hazırlanmış 1mm'lik metal uçlar yardımıyla tek tek alınması işlemidir. Bu işlemde saçlı deride bir kesi ve dikiş yoktur. İyileşme de çok hızlıdır.

Eğer saç dökülmesinden şikayetçiysenin ve kel kalma kaygısı taşıyorsanız, ehil ellerin yardımıyla, çim adama dönüşmeden, sorunun doğal görünüme kavuşarak giderilmesi okuduğunuz üzere mümkün.

Hepinize sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

1 yorum:

  1. makalenin başı bir filmin sahnesini andırıyor (birazdan adam... )
    yazı güzel olmuş; aklıma mtv'i de izlediğim saç ekimi programı geldi... (çok kötüydü izlemek) bu yüzden makaleyi okumak daha iyi geldi...
    bir de bu yazının devamı olarak dökülmeye karşı neler yapılabilir onları yazmak gerek... ya da hangi şampuan iyi geliyor vs...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..