26 Kasım 2009 Perşembe

Donald Trump & Trump Towers



Emlak devi Donald Trump’ın güzel ve başarılı kızı, aynı zamanda dünyanın en seksi iş kadınlarından biri gösterilen Ivanka Trump’ın İstanbul’a gelmesi ve Trump Towers’da kendine de bir yer satın alması haberini izledikten sonra Trumpların Avrupa’daki ilk yatırımı olan Şişli’nin göbeğindeki Trump Towers görüntüleri ile İstanbul’daki lüks yaşam tarzının ne boyutlara ulaştığı konusunda bir kez daha dehşete düştüm. Donald Trump markası taşıyan bu kuleler hakkında başka yorumlar yapmadan önce babaları Donald Trump kimdir, onu tanıyalım.







Gayrimenkul milyarderi Donald Trump, Amerika standartlarında “Kroyum ama para bende” insan tiplemesinde rahatlıkla zirveye oynayacak, gösteriş ve rüküşlük sınırlarını zorlayan, kafası daha çok ve daha çok para yapmaya iyi çalışan, Türk televizyonlarında da bir ara yayınlanmış olan “The Apprentice - Çırak” programıyla televizyon dünyasında da üne kavuşan, evlilikleri/boşanmaları ve şatafalı düğünleriyle (düğününde sevgilisine 1.5 milyon dolarlık pırlanta bir yüzük hediye ederken, konuklarına Danimarka Kraliyet Ailesi`nin özel mönüsünü sunmuş:)) medyaya en güzelinden malzemeler veren, orjinal saç stili/peruğu ile insanın içini gıcıklatan (Halloween için en çok tercih edilen kostüm aksesuarı seçilmiş bu peruk ayrıca:)) nevi şahsına münhasır bir kişilik…

Böyle bir insan güzeli, Amerika’nın dev iş adamı, ilk yatırımını Avrupa’da Londra ya da Paris’de değil, başka herhangi bir yerde de değil; İstanbul’da EVET İstanbul Şişli’de yapmış. Egomuzu düşürmek istemem ama esasen bizden önce İskoçya’nın kapısını çalmış kendileri, akıllara zarar bir golf tesisi projesiyle. Ancak İskoçya’da böyle muazzam bir golf tesisi kurma hayali, mütevazı bir balıkçının direnmesi nedeniyle suya düşmüş. Balıkçının kompleksin kurulacağı arazide sahip olduğu 10 dönümlük ufak bir arsayı Trump’a satmayı reddetmesi ve çevrecilerin de bölgedeki kumulların korunması gerektiğini vurgulamaları üzerine halk üzerinde züppe, insanları küçük gören ve değerlere önem vermeyen bir zengin imajı çizmiş olan aslen aslında İskoçyalı Donald Trump için İskoçya’dan veda vakti gelmiş.

Ve Trump için rota İstanbul yönünde devam eder; çünkü kızı Ivanka’nın da belirttiği gibi İstanbul’da lüksü en üst haliyle yaşayan, markaları ve ayrıcalıklarını anlayan, takdir eden ve ince zevklere sahip sofistike bir Türk upper class society’nin varlığı söz konusu. Akıllıca gözüküyor tabi, Trumplar Avrupa’da böyle bir kitleye ulaşmada zorlanabilir, Avrupalı zenginler bile metroyu ve bisikleti şartlar doğrultusunda tercih edebiliyor, abartılmamış bir lüks anlayışı çerçevesinde refah içerisinde yaşıyorken. Donald Amca ayrıca “Kroyum ama para bende”-daşlarını en çok İstanbul’da değil de nerede bulabilir zaten? Başka kimler için bu kadar önemli olur lüksü belki de hiç gerek yokken bu denli doruklarda yaşamak.. Misal: prestijli bir Trump Card'a sahip olmak, bu kartla Ivanka Jewelry’de ve diğer başka Trump imzalı mekanlarda özel ayrıcalıklardan faydalanmak, vs…



Böyle gerçekçilik dışı bir anlayışla, bulunduğu muhitle hiçbir uyum ve göz zevki oluşturmayan iki dev Trump markalı kulelere nasıl olmuşsa ruhsat da çıkarılmış. Sonra temeller atılmış, satışlar başlamış, daha inşaatı bitmeden çoğu daire şimdiden tükenmiş. Sanki çok matah bir şeymiş gibi, bize de Avrupa’daki ilk Donald yatırımı bizim diye sahiplenmek düşmüş; manzaramız daha da çirkinleşip, görüntü kirliliğimiz daha da artmışken. Mevcut çevrelerin doğal/günlük harmonisini bozmayı amaç edinmiş, iş adamı lüks yaşam tarzının gereklilikleri kılıfıyla inandırıcılık oluşturduğunu sanan, bana göre ise görgüsüzlük ve rüküşlükten ileriye gidemeyen Trump yatırımlarına ve Trump familyasına buradan tepkimi göstermek istedim. Trump Towers ne kadar özellikli olursa olsun, bulunduğu yere yakışmayan bir yapı: sevmiyorum, beğenmiyorum, benimseyemiyorum. Dilerdim ki bizden de İskoç balıkçı gibi sağduyulu baba yiğit bir kahraman çıkmış olsaydı da bu kulelerin ruhsatını engelleyerek, Donald’ı ağa düşürseydi...Ama keşkeler gibi manasını yitiriyor benim de bu dileğim, iş işten geçtikten sonra.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..