14 Kasım 2009 Cumartesi

Bizi Felsefe mi Teselli Edecekmiş (!)


Kitap kurduyum diyemem, birini bırakıp diğerine geçenlerden hiç değilim. Zaten bahsedeceğim kitabı da bundan 3 sene önce okumuştum. =)
'Felsefenin Tesellisi', insan hayatının vazgeçilmez iç çatışmalarını ünlü filozofların hayatlarından kesitler vererek çözmemize yardımcı olan, en azından bunu hedefleyen bir kitap. Daha kolay olsun diye: Sokrates, Epikurus, Seneca, Montaigne, Schopenhauer ve Nietzche amcalar toplanmış, dertlerini bizimle Güzin Abla rolünü üstlenen İsviçreli yazarımız Alain de Botton aracılığıyla paylaşmışlar.

(kimdir bu Alain de Botton için: http://www.alaindebotton.com/, biliyorum bunu da google'dan aratıp bulabilirdiniz;) )
Felsefeye merakınız azsa hatta hiç yoksa, felsefe kelimesi göze korkutucu gelebilir. Gelmesin; öyle derin düşüncelere, içinden çıkılamaz tümcelere, hele hele anlaşılamayan egzantrik kavramlar için felsefe sözlüğünün bilmem kaçıncı sayfasına takılıp kalmak gibi bir durum söz konusu değil. Maksat biz teselli olalım da, gelsefe kısmı teferruattır.
Bu arada teselli derken, kişisel gelişim kitabı tadında da bir şeylerden bahsetmiyoruz. Nasıl mutlu oluruz, hadi (olmayan) Ferrarimiz'i satalım, oleeey...gibi hayal ürünü tavsiyeler hiç yok kitapta. Denenmiş, yaşanmış hayat hikayeleri bunlar ve şu da bir gerçek ki bir insanın derdini azaltan şeylerden biridir o derdi yaşamış olanların varlığını bilmek.
Uzun lafın kısası, hem belli başlı filozofların temel bakış açılarını kısaca anlamak hem de hayatlarındaki içsel çatışmalar üzerinden kendi hayatınıza göndermeler yapmak isterseniz, okuması kolay bu Alain de Botton kitabını tavsiye ederim.

1 yorum:

  1. Alain de Botton'ın Mutluluğun Mimarisi'ni de şiddetle tavsiye ederim! Ne zamandır okuduğum en güzel kitap!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..