16 Kasım 2009 Pazartesi

Çıt Çıt Çıt Çedene

Şu sıralar ekranlarda dönen Tadım Kuruyemiş Firmasının reklam filmi dikkatimi çekti. Kısaca reklamdan bahsetmem gerekirse. Sene 1971 siyah beyaz tek kanallı bir televizyonun karşısında, muhtemelen yılbaşı akşamında, Tadım Kuruyemişlerini yiyen çocuk elindeki paketi birden 80'li yıllardan bir gence uzatıyor. Paketi alan genç, birkaç akrobatik hareketten sonra 90'lı yıllara uzatıyor. Oradan ise paket, kuruyemiş sayesinde kız tavlamak isteyen bir çocuğun eline geçiyor ve günümüze geliyor. Sonrasında bu kuruyemişi yiyen ve bundan çok mutlu olan insanlar kare kare kaplıyor ekranı. Reklam hareketli kıpır kıpır ilerliyor ve izleyiciyi sıkmadan vermek istediği mesajı veriyor;''Tadım kuruyemişleri geçmişte vardı, şimdi var kalitemizle yüzünüzü güldürüyoruz o halde gelecektede olacağız''.Paketi elden ele uzatan gençlerde halkın simgesi oluyor.Sizler sayesinde geleceğe uzanacağız imajı yaratan firma , halka da üstü kapalı bir teşekkür ediyor.Ve başarılı bir ürün tutundurma taktiğinin sonucu olarak karşımıza bu reklam çıkıyor.

Reklama ait ilgimi çeken detaylardan birisi ve belki de en önemlisi müziği.Çıt çıt çıt çedene türküsünün gençliğin kalbini fetheden enstürmanlar eşliğinde modernleştirilmiş hali. Bu türküyle dans eden gençler elden ele birbirlerine paketi uzatırken çıt çıt kuruyemiş yedikleri için şarkı burada çıt çıt çıt yeyeye şekline dönüşmüş ve böyle de devam etmekte.Akıllarda kalan, hoş bir melodisi olan türkünün kullanıldığı tek reklam filmi de bu değil üstelik.Sevgililer günü vesilesiyle bir dönem Okey Firmasının reklamlarında da kullanılmış.İçimizi kıpırdatma ve farklı enstürmanlarla çalındığında kulaklarda hoş bir seda bırakma özelliğine sahip olan çıt çıt çıt çedene daha bir çok firmanın reklam müziği olma konusunda kuvvetli bir aday gibi görünüyor.

Türküden bu kadar bahsetmişken Barış Manço ve Kemal Sunal'ın da adını anmamak olmaz.Zira türkü Barış Manço'nun meşhur Kemal Sunal coverı olarak tanınmış ilk duyulduğu dönemlerde.

Sözler de adı geçen çedenin ne olduğundan da bahsetmek isterim sizlere. Çedene,tohumu kuş yemi olarak kullanılan bir bitki. Bu bitkinin bir başka özelliği ise çıt çıt kırılarak içinden çıkarılan tohumların uyuşturucu yapımında kullanılması. Öyle ki çedenenin ne olduğunu bilmeden koparıp sağa sola atan ve etrafda minik çedene tarlalarının oluşmasına neden olan masum köylü kadınları amaçlarının uyuşuturcu üretmek olmadığının ifadesini vermek zorunda kalmışlar polise.Anlıycağınız bitkinin dikkat edilmesi gereken hat safhada bir uyuşturma özeliği var.Türküde geçtiği gibi önce çıt çıt kırılarak yeniyor ardından kişiye geçici bir uyuşma ve beraberinde rahatlık hissi veriyor. E durum böyle oluncada türkünün sar bedeni bedene diye devam etmesine şaşırmamak gerek =)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Gerçekten bizi olumlu anlamda eleştiren ve ileriye götürecek eleştiriler yapmanızı diliyoruz..